´╗┐ Napredni BIO materiali
GalerijaLokacija in kontaktZaposleniSlovenÜŔinaEnglish
Center odliŔnosti NAMASTE
ONas
Aktualno
Oprema
Dosezki
Partnerji
MedijiONas
ZaStudente
KeramiŔni mikrosistemi
ZaÜŔite
Senzorski sistemi
Mehki kompoziti
Bio materiali
Projekti novih mo×nosti

prof.dr. Janez Štrancar
┬╗Novi materiali prina┼íajo nove lastnosti in z njimi nove uporabnosti. Vedno pa interagirajo z ljudmi in njihovim ┼żivljenskim okoljem, zato moramo zagotoviti njihovo varnost ter standardizirati preizku┼íanje njihove (ne)varnosti.┬ź janez.strancar@conamaste.si

 

Ekspertna znanja »

NAPREDNI BIO MATERIALI    

Vzbujeni nanomateriali ponujajo nov na─Źin boja proti bakterijam, razli─Źni biokompatibilni materiali pa mo┼żnost, da bodo v prihodnje nadome┼í─Źali na┼ía po┼íkodovana tkiva. A kako interagirajo s ─Źlovekovim telesom? Iskanje uporabnih odgovorov na to vpra┼íanje je v sredi┼í─Źu zanimanja skupine za razvoj naprednih bioaktivnih, biokompatibilnih in bioinertnih materialov.

Tovrstni materiali omogo─Źajo re┼íitve ┼ítevilnih zdravstvenih problemov, povezanih zlasti s porastom superodpornih bakterij. Te bakterije na ─Źedalje ─Źistej┼íih povr┼íinah pri predelavi hrane in v zdravstvu ─Źedalje la┼żje najdejo svoje idealne ┼żivljenske pogoje, s ─Źimer postajajo vse bolj nevarne.

Titanatni nanomateriali so zgolj ena od mo┼żnosti, da se pod vplivom svetlobe tvorijo radikali, ki so smrtonosni predvsem za bakterije. Udarijo namre─Ź tam, kjer se te ne morejo braniti ali razviti odpornosti. Vzdr┼żevanje ─Źistih povr┼íin s pomo─Źjo nanomaterialov se zdi izredno privla─Źno, a pred uporabo je treba razumeti predvsem pod kak┼ínimi pogoji lahko nanomateriali zapustijo povr┼íine in preidejo v ─Źlove┼íki organizem in kaj tam po─Źno. Zato skupina razvija razli─Źne nove metode detekcije in raziskovanja interakcij nanomaterialov in celic in vitro ter in vivo.

Razli─Źni biokompatibilni materiali lahko po drugi strani nadome┼í─Źajo po┼íkodovana tkiva ali zgradijo ogrodja, da se lahko taka tkiva regenerirajo. Mednje sodijo razli─Źne bioinertne keramike, pa tudi razli─Źni biorazgradljivi geli. Naloga raziskovalcev, ki sodelujejo v skupini Centra odli─Źnosti NAMASTE, je predvsem razumeti njihovo biokompatibilnost in hkrati njihovo aplikativno vrednost.

V skupino so vklju─Źeni strokovnjaki razli─Źnih raziskovalnih disciplin in institucij, od In┼ítituta Jo┼żef Stefan, Veterinarske, Biotehni┼íke in Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani ter podjetja kot so Nanotul, Panvita, Mesarstvo Fingu┼ít, posredno pa tudi druga npr. Educell.
 

Partnerji: 
 
 

Vstop v intranet

O CENTRU

       Predstavitev
Imenik zaposlenih
| KONTAKTI

   Lokacija
PiÜite nam
| OBJAVE

Publikacije 
  Za medije 
PiÜite nam