´╗┐ Napredni senzorski sistemi
GalerijaLokacija in kontaktZaposleniSlovenÜŔinaEnglish
Center odliŔnosti NAMASTE
ONas
Aktualno
Oprema
Dosezki
Partnerji
MedijiONas
ZaStudente
KeramiŔni mikrosistemi
ZaÜŔite
Senzorski sistemi
Mehki kompoziti
Bio materiali
Projekti novih mo×nosti

Prof. dr. Janez Trontelj:
┬╗Raziskave, ki jih opravljamo pod okriljem Center odli─Źnosti NAMASTE, so usmerjene v resni─Źno uporabno znanje, ki ga dokazujejo patenti in inovacije. Mnogi projekti izhajajo neposredno iz potreb gospodarskih partnerjev, nekatera odkritja in zasnove novih produktov pa so ┼że na stopnji prototipo. Razvojni dose┼żki skupine so dokaz ustvarjanja dodane vrednosti za gospodarstvo.┬ź janez.trontelj@conamaste.si

 

Ekspertna znanja »

NAPREDNI SENZORSKI SISTEMI    

Umetni nos za detekcijo eksplozivov in za dezinfekcijski nadzor, opti─Źni dajalnik pozicije, pametni senzorji ÔÇô to so le nekateri razvojni dose┼żki skupine za novosti na podro─Źju mikro in nano tehnologij za napredne senzorske sistem.

Razvojno raziskovalni projekt Novi materiali in tehnologije za napredne senzorske sisteme, ki ga Center odli─Źnosti NAMASTE izvaja skupaj s Fakulteto za elektrotehniko na Univerzi v Ljubljani, odlikujejo mnogi dose┼żki.

Rezultati in podro─Źja uporabe:

THz-senzor
THz-sistem, ki je bil zasnovan v laboratoriju za mikroelektroniko (LMFE), zajame THz sliko s povr┼íino pribli┼żno 0,1 m ├Ś 0,1 m z lo─Źljivostjo 32 ├Ś 32 slikovnih to─Źk. Deluje na centralni frekvenci 300 GHz in za zajem uporablja metodo FM modulacije ter heterodinskega me┼íalnika. THz ┼żarki z lahkoto prodirajo skozi ve─Źino obla─Źil, plastike, papirja, kartona, zato slike, zajete s sistemom, izdelanim v LMFE, podajo osnovno predstavo polo┼żaja in obliko predmetov, ki so bodisi v embala┼żi ali kako druga─Źe zakriti za vidno svetlobo. Teraher─Źni senzorji so uporabni na veliko podro─Źjih, predvsem pa kot polja senzorjev za zajem slike v medicini (zaznavanje sprememb tkiv in drugih anomalij), prehrambni industriji (zaznavanje tujkov v produktih ter kontrola kvalitete), farmaciji (pregled debeline prevleke tablet, pregled razporeditve zdravilne u─Źinkovine), avtomobilski industriji (merjenje debeline premazov, detekcija po┼íkodb na povr┼íinah), papirni industriji (debelina papirja/kartona, gostota, gramatura, homogenost) itd.

Umetni nos
Realiziran senzorski sistem je izjemno ob─Źutljiv (ob─Źutljivost 0,3 aF ÔÇô je med najob─Źutljivej┼íimi na svetu) in uporablja nizko┼íumno CMOS elektronsko vezje. Sistem je robusten, neob─Źutljiv za mehanske in temperaturne vplive iz okolja in ima velik potencial. Uporabo umetnega nosu predvidevamo v ┼íirokem naboru podro─Źij: od medicine, varnosti, voja┼íkih apliakcij, kontrole okolja, prehranske proizvodnje, znanosti itd.

3D obdelava silicija za napredne mikrosisteme
V okviru CO NAMASTE nabavljenega sistema DRIE Plasmalab 100-ICP180 je bil postavljen dvostopenjski Boschev postopek usmerjenega jedkanja, ki je bil nadgrajen s tristopenjskim in drugimi modificiranimi postopki suhega jedkanja. S kombinacijo kratkih izmenjajo─Źih se izotropnih in anizotropnih (usmerjenih) Boschevih jedkanj v istem sistemu je bil razvit postopek jedkanja, katerega rezultat so stene jedkanih mikrostruktur z o┼íiljenim profilom. Podro─Źje uporabe DRIE je ┼íiroko in klju─Źno za realizacijo naprednih senzorjev, aktuatorjev in mikrosistemov (pospe┼íkometri, giroskopi, odjemniki energije idr.). Za potrebe doziranja in analize fluidnih substanc v biomedicini so bile izdelane silicijeve mikroigle za podko┼żno vna┼íanje zdravil, mikrofluidni elementi z integriranimi Au elektrodami za impedan─Źno spektroskopijo in mikro─Źrpalke kot osnovni elementi mikrofluidnih sistemov. Mikrofluidni elementi in mikro─Źrpalke so zgrajeni iz stekla in PDMS-polimera.

Partnerji: 
 
 

Vstop v intranet

O CENTRU

       Predstavitev
Imenik zaposlenih
| KONTAKTI

   Lokacija
PiÜite nam
| OBJAVE

Publikacije 
  Za medije 
PiÜite nam